Smak och doftminnen.

Underbart så har jag kokat årets första kastrull med majs. När jag lyfte locket och andades in doften av nykokt majs mindes jag min gammelmormor och hennes lilla stuga. Tänk från ett kök i Uppsala till en stuga i Ungern på 2 sekunder. Minnen bubblade upp av hur det såg ut där, med ett stort träd, små höns som pickade i backen, trädgården och det lite utedasset med inneboende småkryp som försökte ta över men noggrant städades bort av gammelmormor eller någon annan vuxen. och så majsen som skördades efter att noggrant ha synats. Jag gör lika än, bänder försiktigt upp toppen på majsen och ser efter om det ser bra ut. Stora fina majskorn ända upp i toppen, då är den ok och får följa med hem. Kokar med bladen för att få fin gul färg på majsen.

Kanske hör det till åldern

Kanske hör det till åldern att se bakåt och minnas det som varit. Under sommarmånaderna när vattenmelonerna låg på hög i affären väcktes andra minnen. Hur vi gick med morfar på marknad och knackade på vattenmeloner i jakt efter det perfekta ljudet. Ett dovt ljud som när man knackar på ett fyllt ekfat. Då är melonen som bäst, tja i alla fall enligt mig. Många trix som man lärt sig av tidigare generationer många trix kvarstår att lära och lära ut. Ja jösses man blir aldrig färdiglärd. Kram.

Lämna ett svar